Coeliakie

Deskundig advies voor een leven zonder gluten

Coeliakie

Coeliakie (spreek uit als seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in graanproducten zoals tarwe, rogge en gerst en is verwerkt in heel veel voedingsmiddelen in de supermarkt. Bij mensen met coeliakie leidt het eten van gluten tot beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen en kunnen klachten zoals een opgezette buik, diarree, bloedarmoede, vitamine tekorten, vermoeidheid, obstipatie, botontkalking en gewichtsverlies ontstaan.

Glutenvrij dieet

Het glutenvrije dieet is de enige behandeling van coeliakie en NCGS (glutensensitiviteit). Door zorgvuldig te kiezen voor glutenvrije producten kun je een gezonde en gevarieerde levensstijl behouden. Denk aan glutenvrije voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, melk, yoghurt, rijst en quinoa, aangevuld met glutenvrije vervangers voor brood en pasta.

Niet iedereen vindt het dieet even gemakkelijk. Het lukt de een beter dan de andere om het dieet strikt te volgen. Je kunt er vaak wel wat deskundig advies bij gebruiken. Linda Swart en Ilse de Groot zijn gespecialiseerd in het glutenvrije dieet. Linda is als diëtist ook aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Wanneer naar de diëtist?

Ben je net gediagnosticeerd met coeliakie of glutensensitiviteit en wil je uitleg over het glutenvrije dieet? Heb je nog last van buikklachten ondanks het glutenvrije dieet? Of eet je al een tijdje glutenvrij en wil je checken of je alle voedingsstoffen binnen krijgt? Wil je een jaarlijkse update over de nieuwste inzichten? Of heb je vragen over koken en uit eten gaan? Plan dan een afspraak met Ilse of Linda in.

In december 2023 verscheen een leuk artikel met Linda over topsport en coeliakie in GLUTENVRIJ, het magazine van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.