Voedselallergie

Wij helpen je met het maken van de juiste voedingskeuzes.

Voedselallergie

Heb je last van hooikoorts,  een voedselallergie of een voedselintolerantie? Dan kan de diëtist je helpen met het maken van de juiste voedingskeuzes. Welke producten kun je wel of beter niet eten? Hoe lees je een etiket? En hoe zorg je voor variatie en een volwaardige voeding?

Er zijn verschillende vormen van voedselallergie.

Primaire allergie

Je lichaam reageert op de eiwitten in een product, bijv. een pinda of een hazelnoot. Dit kan heftige reacties geven wanneer iemand met een allergie dit per ongeluk eet, bijvoorbeeld in een stukje taart of in een  koekje

Kruisallergie

Bij een kruisallergie ben je niet allergisch voor het voedingsmiddel zelf, maar lijken de eiwitstructuren van dit product op de eiwitten waar je allergisch voor bent. Bij 50-90% van de mensen met hooikoorts ontstaan reacties op voeding. Een kruisallergie is een milde vorm van voedselallergie en uit zich vaak in tintelingen in de mond, zwelling van lip of keel na het eten van fruit, rauwe groente, pinda’s of noten.

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie kan onder andere worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van het enzym lactase waardoor je intolerant bent voor lactose ofwel melksuiker. Je kunt ook een intolerantie hebben voor stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld histamine.

De klachten bij een voedselintolerantie kunnen vervelend zijn, maar zijn niet zo gevaarlijk als bij een voedselallergie. Coeliakie (glutenintolerantie) is hierop een uitzondering.

Binnen AVS hebben we twee specialisten. Leonie is de kruisallergie specialist en Linda de coeliakie specialist.