Prikkelbare darm

Verminder je darmklachten.

Prikkelbare darm

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is één van de meest voorkomende darmstoornissen.

Je kunt PDS herkennen aan diverse klachten. Denk bijvoorbeeld aan diarree, obstipatie, buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, misselijkheid of brandend maagzuur. De klachten wisselen van persoon tot persoon. Zo kan de een meer diarree klachten hebben waar de ander juist last heeft van obstipatie.

De AVS diëtisten helpen je met het aanpassen van je voeding, passend bij je klachten.

FODMaP

Wanneer bij het Prikkelbare Darm Syndroom adviezen voor een gezondere leefstijl onvoldoende verbetering van de klachten geven, kan het FODMaP beperkte dieet een effectieve behandelmethode zijn.

Middels het FODMaP dieet probeer je te achterhalen welke producten klachten geven.
Het dieet start met een eliminatiefase waarin je 4-6 weken veel producten, die rijk zijn aan FODMaPS’s, laat staan. Vervolgens worden de FODMaP rijke producten weer stap voor stap toegevoegd.
Het dieet kan behoorlijk ingrijpend zijn en het is dan ook verstandig dit in samenwerking met een diëtist te volgen. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodig producten en voedingsmiddelen weglaat, dat je de juiste keuzes maakt en dat je voeding voldoende voedingsstoffen levert.

Advies nodig?

Heb je PDS of vermoed je dat je PDS hebt? Wil je graag weten hoe je van je klachten af kunt komen of ben je benieuwd of het FODMaP dieet iets voor je is? Neem dan contact op via 085-1306284.