Endometriose

Kun je met voeding je klachten verminderen?

Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat reageert op hormoonschommelingen zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden. Vaak in het bekken en de buikholte, maar ook zeker daarbuiten. Dit weefsel kan zorgen voor hevige (zenuw)pijn, ontstekingen, verklevingen van organen en soms onvruchtbaarheid.

Oorzaken endometriose

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verband houden met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

Symptomen

Endometriose kan leiden tot uitgebreide klachten die voor iedere vrouw anders zijn. Klachten die veel voorkomen zijn pijnlijke en/of hevige menstruaties, pijn bij de ontlasting of plassen, pijn bij het vrijen, vermoeidheidsklachten, een opgeblazen buik en darmklachten, zoals obstipatie en diarree. Een aangepast voedingspatroon kan je klachten mogelijk verminderen.

Endometriosedieet

In Nederland hoor je steeds meer over “het endometriose dieet”. In Engeland en Amerika is er al het een en ander bekend over dit dieet, met vaak goede resultaten. Echter er bestaat niet één dieet dat echt alleen voor endometriose patiënten is gemaakt.

Het is geen gemakkelijk voedingspatroon. Als diëtist kunnen we je daarin goed adviseren en begeleiden. We zorgen ervoor dat je niet onnodig van alles uit je dagelijkse voeding haalt, dat je voeding volwaardig is en blijft en dat je genoeg kunt variëren.

Binnen AVS zijn Linda en Marissa de specialisten in voeding bij endometriose.

  • Meer info over endometriose lees je op de site van de Endometriosestichting
  • Of lees hier het interview met Linda op de website van het UMCG.
  • Of kijk neer de 1e endolounge van de Endometriosestichting in het UMCG op 24 november 2022 via deze link