Endometriose
Kun je met voeding je klachten verminderen?
Endometriose
Endometriose is een chronische ziekte en komt naar schatting bij 7-10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd voor. Vermoedelijk heeft 20-25% van de vrouwen die onvruchtbaar zijn endometriose. Bij endometriose komt weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala aan klachten.
Oorzaken endometriose
De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verband houden met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.
Symptomen
Vermoeidheid, (extreme) menstruatiepijn, darmklachten zoals obstipatie en diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel zijn klachten die veel voorkomen. Een aangepast voedingspatroon kan je klachten mogelijk verminderen
Endometriosedieet
In Nederland hoor je steeds meer over “het endometriose dieet”. In Engeland en Amerika is er al het een en ander bekend over dit dieet, met vaak goede resultaten. Echter er bestaat niet één dieet dat echt alleen voor endometriose patiënten is gemaakt.
Het is geen gemakkelijk voedingspatroon. Als diëtist kunnen we je daarin goed adviseren en begeleiden. We zorgen ervoor dat je niet onnodig van alles uit je dagelijkse voeding haalt, dat je voeding volwaardig is en blijft en dat je genoeg kunt variëren.
Binnen AVS is Linda de specialist in voeding bij endometriose.
Meer info over endometriose lees je op de site van de Endometriosestichting
Of lees hier het interview met Linda op de website van het UMCG.
Of kijk neer de 1e endolounge van de Endometriosestichting in het UMCG op 24 november 2022 via deze link