Koolhydraatbeperkt, lowcarb, koolhydraatarm

Hier vind je alle informatie over ons en het team van AVS diëtisten.

Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. De meeste koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden en of om af te vallen.

Een dieet dat arm is aan koolhydraten, is vaak rijk aan eiwitten. Een koolhydraatarm dieet rijk aan eiwitten kan je langer een gevoel van verzadiging geven. Dus je hebt langer het gevoel dat je vol zit. Verder zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw van je spieren. Het eten van voldoende eiwitten tijdens afvallen kan er mogelijk voor zorgen dat er meer spiermassa behouden blijft.

Bij een ketogeen dieet eet je extreem weinig koolhydraten. Namelijk maximaal 40 gram per dag.

De koolhydraten die je eet worden in je lichaam omgezet naar glucose. Glucose geeft je cellen de energie die je nodig hebt om bijvoorbeeld te bewegen en adem te halen. Glucose ligt als glycogeen in je lever opgeslagen.

Normaal gesproken geeft de lever glucose af aan het bloed als het glucoseniveau in je bloed daalt. Maar als je onvoldoende glucose eet is er weinig glycogeen opgeslagen in je lever en dan is dit niet mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er weinig glucose in het bloed zit. Het lichaam merkt dit op en schakelt over naar vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Ketonen kunnen door de hersenen, spieren en het zenuwstelsel in plaats van glucose worden gebruikt.

Ketonen maken het bloed zuurder. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’. Hoewel bij gezonde mensen het lichaam goed in staat is om de zuurgraad van het bloed op peil te houden, is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van ketose op lange termijn.

De AVS diëtist kan je goed helpen met een dieet minder koolhydraten, low carb of ketogeen dieet/  voedingspatroon.

Maak een afspraak en ervaar zelf de positieve effecten van een advies van een diëtist van AVS of verbeter je sportprestaties met een advies op maat van de sportdiëtist.