Inmiddels ben ik al heel wat jaren bij FC Groningen betrokken als sportdiëtist. Binnen het topvoetbal is het belang van gezonde voeding op gezondheid en sportprestaties de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Gezond eten met voldoende eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen helpt mee om je goed te kunnen concentreren, optimaal te herstellen, sterker te worden en een goede lichaamssamenstelling te behouden. Voor een topsporter dus cruciaal.

Uiteraard is gezonde voeding en een gezonde leefstijl voor iedereen belangrijk, niet alleen voor topsporters. Voeding beïnvloedt je gezondheid. Gezond eten verlaagt je risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Een gezond leefpatroon verhoogt je kans op een fitte en gezonde oude dag.

Gezond leven loont

Uit een Amerikaans onderzoek wat dit jaar is gepubliceerd blijkt dat het nooit te laat is om je levensstijl te veranderen. Dat is goed nieuws. Je kunt opgelopen schade aan je gezondheid vaak nog voor een groot deel herstellen.

In het onderzoek werd de conditie van het hart gedurende twintig jaar bekeken bij zowel personen met een gezonde als met een ongezonde leefstijl. Van de personen die tijdens het onderzoek zijn gestopt met roken of meer zijn gaan bewegen of minder alcohol zijn gaan drinken of gezonder gingen eten was de conditie van het hart verbetert. Andersom gebeurde ook…… bij de mensen die minder gezond gingen leven zag je duidelijk aderverkalking optreden.

Lang profiteren van gezond leven

Ondanks dat je hartconditie weer deels lijkt te verbeteren is het niet verstandig om te lang te wachten met gezonder te gaan eten en leven. Hoe langer je gezond eet en leeft …hoe meer je kunt profiteren van de vele voordelen die dat voor je oplevert.
Voor de één zal het gaan om een paar puntjes op de i terwijl voor de ander meer veranderingen in het eetpatroon wenselijk zijn. Alles in één keer veranderen lijkt goed, maar is moeilijk vol te houden. Iedere verbetering die je in je voedingspatroon maakt draagt bij aan het gezonder ouder worden en fitter blijven.

Zo af en toe is het tijd om weer even de balans op te maken. Zet ik dagelijks wel die 10000 stappen en sport ik iedere week? Eet ik dagelijks een royale portie groente? Eet ik iedere week wel peulvruchten? Kies ik meestal voor volkoren producten? Alle kleine veranderingen helpen! Gezond eten en gezond leven helpt!

Een fijn, gezond en fit 2019!

Linda Swart, sportdiëtist/ leefstijlcoach