Op alle cliënten die goed hun best doen zijn we trots, maar soms zit er een tussen waar je als diëtist bijna kippenvel van krijgt zo knap als zij hun problemen aanpakken. Zo ook Lisa*, een meisje van 9 jaar. Lisa heeft als jonge peuter sondevoeding gehad en vindt het daarom heel, heel moeilijk om gewoon te eten. Het gevoel van een maag die tegen je zin in te vol zit is haar onbewust altijd bijgebleven, waardoor ze misselijk wordt en buikpijn heeft als haar maag vol raakt. Eten is natuurlijk helemaal niet leuk als je er bijna altijd beroerd van wordt, waardoor Lisa nu een klein en tenger meisje is, fysiek grenzend aan ondergewicht.

Stap voor stap

Door stap voor stap haar eten op te hogen en de regie aan Lisa te geven, is ze – ondanks haar angst om misselijk te worden en buikpijn te krijgen – steeds een beetje meer gaan eten. Het vertrouwen in haar eigen vermogen om meer te gaan eten bleef echter heel erg laag. De laatste afspraak hebben we daarom een weddenschap afgesloten: een pakje Nagelhout (typisch Drents rookvlees, het lievelingseten van Lisa) van mij voor Lisa, als ze het voorbeeldmenu kan volgen wat we samen hebben opgesteld. De dag voor de afspraak heb ik de moeder van Lisa geappt of ik de weddenschap aan het verliezen ben, en jawel! Lisa heeft zich heel netjes aan het voorbeeldmenu gehouden, heeft geen buikpijn gehad en is niet misselijk geworden, en is echt apetrots dat ze een weddenschap van de diëtist gewonnen heeft.

Een pakje nagelhout

Met een fleurig pakje nagelhout en een flinke dosis zelfvertrouwen is Lisa vandaag de deur uitgestapt, op naar de volgende uitdaging. En mij met een topgevoel over m’n vak achterlatend. Wat is het fijn om diëtist te zijn!

Liefs, Esther

PS Lisa is om privacyredenen een gefingeerde naam.