Rob en Gina hebben in september meegedaan aan de Trans Alpine Run (TAR). Een topprestatie! Hieronder lees je hun verhaal.

Na een zeer sportief jaar gingen we in december 2022 nadenken over onze doelen voor 2023. We kozen we voor de Trans Alpine Run (TAR). In zeven dagen over de Alpen, in totaal 268 km en 15330 hoogtemeters. Een hele leuke uitdaging maar ……. kunnen wij dat wel?

Eenmaal aangemeld zijn we daarom ook direct begonnen met het volgen van het trainingsschema van René Unser (9-voudig deelneemster TAR).

Trainen voor de TAR

Een trainingsschema van negen maanden met vijf keer per week trainen als voorbereiding. Een goede basis hadden we wel maar hoe train je de hoogtemeters in de vlakke omgeving waar wij wonen?
In de voorbereiding hadden we daarom een aantal (meerdaagse) loopjes gepland zoals de Sûkerbietentrail, Sallandtrail, Bödefelder Hollenmarsch, Veluwe trail en Huy Burgenlauf. Ook hadden we drie keer een week Oostenrijk gepland met de Zugspitztrail en de Großglockner trail.

Trainen in de Harz en omgeving Osnabrück stonden bijna twee wekelijks gepland. Het waren veel kilometers rijden en veel hotelovernachtingen om de trainingen zo goed mogelijk uit te voeren.

Belang van voeding

Ook voeding is een zeer belangrijk item tijdens lange trails en daarvoor hebben we de expertise van een zeer ervaren sportdiëtiste ingeroepen.

Linda Swart heeft ons tijdens een aantal sessies geholpen om de juiste voeding samen te stellen zodat we op gewicht bleven tijdens de trainingen en dat we tijdens de lange trainingen toch richting de 90 gram koolhydraten per uur kwamen. En niet te vergeten hoe we zo goed mogelijk konden herstellen.

De laatste weken voor de TAR begint het taperen en komen de vragen:
Zijn we wel fit genoeg. Hebben we wel goed getraind. Kunnen we dit wel. Hoe zwaar gaat het worden?
Allemaal vragen die door onze hoofden spookten, maar waar nu niets meer aan te veranderen is.

Afgelopen week was het dan zover! De start van de TAR in Lech am Arlberg. Via Sankt Anton, Ischgl, Galtür, Klosters, Scuol, Sankt Valentin auf der Haide naar Prad am Stilfersjoch waar de finish is.

Druk programma

Zeven lange dagen rennen en korte nachten. Iedere dag gingen we na de finish zo snel mogelijk naar het hotel. Dan douchen, de pasta party, een briefing, eten maken voor onderweg voor de volgende etappe, massage, slapen en de wekker weer vroeg voor de volgende dag.

Zeven dagen afzien maar we hebben het gehaald. De training was voldoende en het eten onderweg ging goed.

We zijn megatrots op deze prestatie en blij dat we de expertise van Linda in huis hebben gehaald!

Rob van Goor en Gina Lamberts