De Emotie-eten de baas specialisten hebben de krachten gebundeld en schrijven in toerbeurt een blog over Emotie-eten.  Alle leuke en interessante bijdrages delen we op onze blogpagina. Deze keer heeft onze Emotie-eten de baas specialist Marissa een blog geschreven. Deze blog gaat over de mindful eten.

Eerder schreven we al over de vicieuze cirkel in de vakantieperiode, maar we zien dit ook vaak op andere momenten. Bij verjaardagen, drukke periodes of als je niet zo lekker in je vel zit. Wanneer je dan meer gegeten hebt dan je je had voorgenomen komen er vaak gedachtes naar boven als ‘zie je nou wel, ik heb het nu toch al verpest.. ik begin maandag wel weer’. Daarna wordt er vaak flink gelijnd, maar dit is maar voor even vol te houden en zo blijf je in die vicieuze cirkel zitten.

We willen dan ook graag iets vertellen over Mindful eten en dat niet alleen we delen gelijk een oefening om uit te proberen.

Wat is mindful eten?

Mindful eten is een op mindfulness gebaseerde techniek waarbij je leert op een vriendelijke en nieuwsgierige wijze aandacht te geven aan je eet-, je voedings- en beweeggewoonten. Je besteedt bewust aandacht aan je gevoelens en gedachten. Mindful eten kan zorgen voor:

 • Minder drang naar eten.
 • Minder obsessief aan eten denken.
 • Minder het gevoel hebben dat je de controle over je eetgedrag verliest.
 • Minder drang ervaren wanneer je negatieve of onprettige emoties ervaart.
 • Minder zorgen over lichaamsgewicht en -vorm.
 • Minder ‘zwart/wit denken’.

Tips voor mindful eten

 1. Vermijd afleiding tijdens het eten. Ga het liefst aan de eettafel zitten en leg je mobiel, laptop of krant even weg. Op deze manier heb je alle aandacht bij het eten.
 2. Gebruik je zintuigen. Eet met aandacht, ruik aan het eten, proef de smaak en ervaar de structuur.
 3. Neem kleine porties en kleine hapjes. Kleine hapjes zorgen voor meer smaakprikkels en een kleine portie vormt een natuurlijke rem op hoeveel je eet. Tip: gebruik een kleiner bord en bestek.
 4. Eet langzaam en kauw goed. Je voelt beter wanneer je voldoende hebt gegeten.
 5. Neem een pauze. Leg af en toe je bestek even neer en adem een paar keer diep in en uit. Zo kan je beslissen of je nog meer wil eten of dat je genoeg gehad hebt.

Een goede oefening

Voel je een enorme drang om te gaan snaaien? Onderstaande oefening kan je dan helpen:

Oefening: 5 minuten verduren van je neiging te gaan snoepen en snaaien.

Bij het opkomen van het gevoel dat je ‘nu, direct, iets moet eten’ blijf je op je stoel geplakt zitten. Je loopt niet naar de keuken. Graait niets uit je tas. Je blijft op je stoel of bank zitten. Neem zo nodig de tijd op, zodat je ‘verplicht’ 5 minuten stil blijft zitten. Kijk naar de gedachten die nu boven komen: ‘ik moet iets eten, anders word ik gek, wat maakt het ook uit, belachelijke oefening, dit werkt toch niet, zie je wel ik kan het niet, dit lukt ook niet, één koekje kan geen kwaad, morgen begin ik echt.’ Ervaar welke gevoelens erbij komen: bijvoorbeeld verdriet, machteloosheid, alleen zijn, boosheid, teleurstelling. Onderga deze gedachten en gevoelens zonder oordeel. Constateer alleen wat je denkt en voelt.

‘Oh, nu ben ik weer boos op mezelf. Oh ja, dat ken ik wel. Ik wil het weer perfect doen. Ja dat ken ik ook.’ Of ‘Ik voel me verdrietig, terwijl dat absoluut niet zou hoeven, wat zit ik toch te miepen… oh ja, dat is weer een oordeel. Ik mag me verdrietig voelen’.

Zie dat de gedachten en gevoelens komen en gaan. Als je dit kunt ‘zien’, dan betekent dit dat je ‘bewustzijn’ of je ‘geest’ of ‘ziel’ hier boven kan staan. Je kunt dit ook de ‘Volwassen positie’ noemen. Je kunt dus van een afstandje naar jezelf (je lichaam, je persoon, het poppetje) kijken. Onderdruk of negeer je gedachten, emoties en gevoelens niet. Zie ze, erken dat ze er zijn en zie dat ze komen en gaan.

Ervaringen van anderen

Andere cliënten zeggen dit over de oefening:

 • Het helpt mij een eetbui te voorkomen – Alma 42 jaar –
 • Hierdoor heb ik geleerd te analyseren welke ‘lastige’ gedachten en gevoelens ik wil onderdrukken met een eetbui. – Denise 25 jaar-
 • Ik heb ervaren dat je bij het gevoel ‘ik moet eten, nu, ik moet iets in mijn mond hebben!’ er niet aan toe hoeft te geven en dat je dit gevoel van onrust, van absoluut iets moeten eten, kunt onderzoeken. – Nynke 38 jaar-

Wil je meer weten over mindful eten? Wil je actief aan de slag ? Neem dan contact op met onze emotie-eten de baas specialist Marissa (06-51567374 / marissa@avs-sportdietisten.nl) en plan een gratis intakegesprek.