Mijn naam is Dennie Jager en ik beoefen de sport handcycling.

Wat is handcycling

Handcycling is een sport waar je je voort beweegt in een handbike, een speciaal soort fiets waarvan de ‘pedalen’ gelijkmatig worden voorbewogen door de armen.
Mijn handcycling-carrière begon allemaal met de Handbikebattle van 2018 in Oostenrijk. Dit was een grote uitdaging waarin ik de Kaunertaler gletscher in Tirol moest beklimmen. Het hele parcours was 20 km met een klim van maar liefst 863 hoogtemeters. Deze uitdaging ben ik destijds samen met het UMCG Handbiketeam aangegaan. In het traject naar de Handbikebattle toe werd ik gekoppeld aan een buddy en een team van specialisten, die mij zo fit mogelijk moesten krijgen in 6 maanden. Dat heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen! Toen ik begon met de trainingen en het aanpassen van mijn eten woog ik 95 kilo en was mijn conditie redelijk. Na dit traject woog ik 86 kilo en was mijn conditie ‘sterk’ verbeterd.

De smaak te pakken

Na de Handbikebattle in Oostenrijk had ik de smaak te pakken en wilde ik verder, daar was geen twijfel over mogelijk. Ik wilde handcyling echt als sport gaan beoefenen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar specialisten die mij daarin verder konden helpen. Eén van die specialisten was Linda Swart, sportdiëtist bij AVS diëtisten. Ik heb met haar contact gezocht met de vraag of zij mij hierin wil helpen. Hier werd positief op gereageerd. In het eerste gesprek vertelde ik dat elke kilo minder een groot verschil gaat maken in de wedstrijden. Mijn doel was namelijk om verder af te vallen naar ongeveer 80 kilo. Een haalbaar doel in haar ogen.
Na wat bijstellen in de voedingsschema’s zijn we uiteindelijk op een schema gekomen waar ik mij prettig bij voel. Nu ik weer wat verder ben in de handcyling-wedstrijden begin ik echt te merken dat ik mij fitter, sterker en lichter voel.
Uiteindelijk is je lichaam een weerspiegeling van je trainingen en je eetgewoonte. Voeding en training gaan altijd samen. Wanneer je niet goed eet, kun je gewoon geen goede resultaten verwachten.

Aanvulling Linda

Ik vond het erg leuk dat Dennie contact opnam om hem verder te mogen helpen bij het afvallen. Handcycling is voor velen, en voor mij, nog niet echt een bekende sport. Ik heb me er dan ook echt even in moeten verdiepen. Ik hoop dat alle inzet van Dennie hem veel sportplezier en mooie wedstrijden gaat opleveren. Wil je meer weten over Dennie, kijk dan vooral even op www.stichting-walk-on.org/mijn-verhaal/dennie-jager De stichting Walk On zet zich in om mensen met een dwarslaesie weer te laten lopen.