Voeding en bewegen zijn altijd belangrijk, maar zeker ook in een periode zoals deze. Sportscholen, zwembaden, sportclubs en alle andere sportgelegenheden zijn gesloten. Goed om het Corona virus tegen te gaan, maar iets minder goed voor onze ‘normale’ structuur in ons beweeg- en voedingspatroon. Hoe zorg je ervoor, wanneer je zoveel mogelijk binnen moet blijven, dat je structuur houdt in je dagen, genoeg beweging krijgt en gezond kunt blijven eten?

Gezond eten, voldoende bewegen en genoeg slapen zijn belangrijk voor een goede weerstand.  Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Daarnaast herstel je sneller met een goede weerstand, wanneer je toch ziek wordt.

We geven je graag een paar tips en adviezen.

Structuur

Het belangrijkste is om de structuur die je gewend bent aan te houden en de dag zo indeelt zoals je dat anders ook zou doen. Sta op dezelfde tijd op, ontbijt, poets je tanden, probeer op dezelfde tijdstippen te eten en ga ook weer op tijd naar bed. Als je gewend bent om te sporten na het werken, probeer dat dan nu ook te doen. Het maken van een dagplanning kan je helpen om je eigen structuur vast te houden.

Bewegen

Waarschijnlijk zit je nu meer binnen en beweeg je hierdoor ook minder. Toch is het verstandig om wel elke dag te blijven bewegen. Ben je tuis aan het werk dan kun je tussen je werkzaamheden door even een half uurtje tot een uurtje buiten wandelen of fietsen. Je kunt extra bewegen door te gaan hardlopen, skeeleren of even touwtje springen. Ook zijn er veel sportscholen en fysiotherapiepraktijken die iedere dag een nieuwe workout aanbieden op hun sociale media kanalen. Deze workouts kun je gewoon in je woonkamer doen, waarbij je geen attributen nodig hebt. Wil je de oefeningen zwaarder maken, pak dan een ‘gewicht’ wat je in huis hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan gevulde water flesjes, een pan of pak melk. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen.

Voeding

Daarnaast is het belangrijk om je eigen voedingspatroon aan te houden. Probeer bijvoorbeeld op dezelfde tijdstippen te blijven eten. Nu je de hele dag thuis zit verandert hoe dan ook je dagelijkse ritme. Hierdoor kan het zijn dat je makkelijker terugvalt in een oud of minder gezond voedingspatroon. Ook hier kan een planning uitkomst bieden. Haal daarnaast niet te veel “lekkers” in huis, zo kan je ook minder gaan snoepen. Wanneer je minder beweegt, heb je ook minder energie nodig. Eet eventueel wat kleinere porties en probeer te blijven kiezen voor de gezonde producten.

  • Eet royaal groente, minimaal 250 gram per dag.
  • Neem dagelijks 2-3 porties fruit.
  • Kies voor volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, ei en vegetarische producten.
  • Zorg voor een voldoende inname aan zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, kwark en karnemelk.
  • Neem dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Gebruik zachte smeer- en bereidingsvetten.
  • Zorg voor voldoende inname van vocht, bij voorkeur water, thee en koffie.

Groente en fruit staan bovenaan in het overzicht. Dat is niet voor niks. Ze zijn enorm belangrijk voor een goede weerstand.

Heb je vragen over voeding? Kunnen we je deze periode helpen om gezond en fit te blijven? Laat het ons weten. Mail naar info@avs-sportdietisten.nl