Cravings rondom hormonale schommelingen is iets waar vrouwen soms maandelijks mee te maken hebben. Dit kan gezondere keuzes maken behoorlijk in de weg staan.. Waarom hebben we zoveel zin in chocola, chips of ander energierijk voedsel? We geven hormonen en de emoties ‘de schuld’, zonder echte reden. Misschien is er een andere, meer logische, oorzaak.

Welk signaal krijg je?

Het lichaam is erg slim, het geeft vaak veel signalen die we, helaas, niet altijd goed aanvoelen of zelfs willen negeren. Honger, dorst of vermoeidheid zijn allemaal signalen waarin ons lichaam een behoefte aangeeft. Negeer je de behoefte aan energie wanneer het lichaam het ‘vraagt’ dan zullen sommige mensen ervaren dat het lichaam gaat ‘schreeuwen’: “Ik wil NU energie en ZOVEEL mogelijk”. Of ga maar eens negeren als je écht moe bent. Je ogen vallen vanzelf dicht, dit kun je bijna niet tegenhouden.

Meer energie nodig

Tijdens de luteale fase (tussen ovulatie en menstruatie) heeft het lichaam een mogelijke 10% verhoogde behoefte aan energie. Een oorzaak hiervoor kan zijn de stijging van progesteron. Biologisch gezien zijn onze behoeftes afgestemd op deze fase: we hebben meer trek en zijn vaak meer moe en teruggetrokken; het lichaam vraagt om meer energie en gaat spaarzamer om met de beschikbare energie die er is. Het lichaam bereidt zich namelijk voor op een mogelijke zwangerschap, logisch toch?

Of toch gelukshormoon?

Een andere theorie is een verhoogde behoefte aan tryptofaan, een essentieel aminozuur waaruit je lichaam het ‘gelukshormoon’ serotonine aanmaakt. Tryptofaan zit veel in eiwitrijke producten, zoals melk, kaas en kip, maar het zit ook in chocola.. Laat dit hormoon nou net tijdens deze fase ook wat
verlaagd zijn, dit is dus het geval bij vrouwen die meer klachten ervaren (PMS) tijdens deze fase. Mogelijk geeft een verlaagde waarde van dit hormoon een verhoogde behoefte aan grondstoffen voor de aanmaak van serotonine. Hoe doet het lichaam dat: “hé ik heb meer voeding nodig” en dus ervaar je meer trek.

Cravings zijn dus geen fout van het lichaam of een fout in jouw gedrag. Het is vaak een respons op interne processen. Het is dan geen excuus om toe te geven aan veel suikerrijk en vette producten die niet zo voedzaam zijn, maar een signaal om extra goed voor jouw lichaam te zorgen. Het is heus niet ‘fout’ of ‘verkeerd’ om te genieten van een stukje chocola.. Maar een extra volkoren boterham, schaaltje kwark, stuk fruit en wat extra uurtjes slaap kunnen misschien precies zijn wat je nodig hebt.