In bijna iedere zwangerschap heb je er als vrouw mee te maken: misselijkheid. Vaak gaat dit vanzelf over zodra je in een ander trimester van je zwangerschap komt en voel je je veelal vanzelf weer beter. Maar wat als dat niet zo is? En je dagelijks spuugt en extreem misselijk bent tijdens je zwangerschap? Wat als dit vanaf dag 1 het geval is en niet weggaat tijdens je zwangerschap? Dan heb je te maken met Hyperemesis Gravidarum, ook wel HG genoemd.

HG is een extreme vorm van misselijkheid tijdens de zwangerschap waarbij je gedurende de hele zwangerschap extreem misselijk bent en dagelijks tot vele malen spuugt.
Naar schatting hebben tussen de 2000 en 4000 vrouwen per jaar te maken met HG.

Wat als eten moeilijk gaat?

Wat als je niet of nauwelijks kunt eten en drinken op een dag? En veel spuugt? Welke adviezen zijn er dan te geven?
Als eten moeizaam gaat en je voelt je zwak kunnen kleine dingen al helpend zijn. Laat een ander bijvoorbeeld voor je koken en voedsel voor je bereiden. Kies meer van wat wel gaat, ook al is dit niet altijd een gezonde keuze. Kies als het lukt keuzes die extra vullend of voedzaam zijn en als drinken moeizaam gaat kun je voedingsmiddelen kiezen die meer vocht bevatten.

AVS diëtist Greetje Staal kan je bij HG en zwangerschapsmisselijkheid van nog veel meer tips en adviezen voorzien.
Schakel uiteraard wel altijd een (huis)arts in als je klachten zo extreem zijn dat je je zorgen maakt om je gezondheid of dat van je ongeboren kindje.