Maart is wereldwijd de Endometriose Awareness Maand.

De maand om te laten zien dat menstruatiepijn, pijn tijdens het vrijen en pijn tijdens het naar het  toilet gaan niet normaal is. Deze maand is het de tijd om aandacht te vragen voor 1 op de 8 vrouwen die leven met endometriose.

Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat reageert op hormoonschommelingen zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden. Vaak in het bekken en de buikholte, maar ook zeker daarbuiten. Dit weefsel kan zorgen voor hevige (zenuw)pijn, ontstekingen, verklevingen van organen en soms onvruchtbaarheid. Je kunt meer lezen over de oorzaak en de klachten op de website van het endometriose expertisecentrum UMCG

Het verhaal van Marissa

‘Meer dan 10 jaar geleden kreeg ik zelf verschillende (pijn)klachten. Ondanks dat ik meerdere klachten had, werd er altijd apart naar de klachten
gekeken. Daarnaast werd er al snel gezegd dat ik te veel stress had, het te druk had en te veel sportte. Op een gegeven moment kreeg ik ook veel buikklachten en ben ik gaan puzzelen met mijn voeding. Ik heb het FODMAP dieet gedaan, wat mij veel inzichten heeft gegeven. Al snel bleek lactose de grootste boosdoener en kon ik aan de slag om lekker en gevarieerd lactosevrij te eten. Ook in mijn werk kon ik deze ervaringen gebruiken en de afgelopen jaren heb ik veel cliënten mogen begeleiden bij hun buikklachten.

Ondanks dat ik veel met mijn voeding bezig was, ik een betere balans had tussen in- en ontspanning en ik minder stress had, werden mijn (pijn)klachten eigenlijk alleen maar erger. Zeker nadat ik gestopt was met de pil en dat zette mij aan het denken. Ik begon me steeds meer te verdiepen in endometriose en na allerlei boeken, artikelen en ervaringsverhalen te hebben gelezen, wist ik bijna zeker dat dit het moest zijn. Deze zoektocht heeft heel wat maanden gekost.

Waar moet je zijn voor de juiste hulp, hoe kom ik de ergste dagen door, op welke voeding reageer ik het beste, hoe kan ik het beste ontspannen. Na al die jaren kreeg ik in juni 2023 eindelijk de juiste diagnose. Eén die je niet wil krijgen, maar ergens gaf het ook rust. Ik was niet gek, er is echt iets aan de hand. En we weten eindelijk wat het is.

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn als je veel klachten hebt en het lijkt alsof je nergens invloed op hebt. Toch merk ik dat het mij helpt om bewust met mijn voeding bezig te zijn, om genoeg te ontspannen en te kijken wat wel lukt qua beweging. Juist omdat ik daar wel invloed op heb.

Inmiddels begeleid en adviseer ik zelf veel vrouwen met het aanpassen van het voedingspatroon bij endometriose. Samen met Linda zijn we bij AVS de endometriose specialisten. Lees er hier meer over.