Inmiddels is de herfst weer begonnen. Na een heerlijke zomer, met lange dagen en veel licht vind ik het toch altijd weer even wennen. De steeds korter wordende dagen en in het donker naar huis fietsen. Sommige mensen schieten bij het idee alleen al in een dip. De herfstperiode is voor veel mensen nou niet bepaald een tijd is waarin zij overstromen van energie. Naast vermoeidheid liggen ook bacteriën en virussen op de loer. We zitten vaker binnen met de ramen en deuren dicht. De kans om een verkoudheid, griep of luchtweginfectie te krijgen is in deze periode groter.
Boost je weerstand
Je weerstand krijgt een boost als je genoeg slaapt, gezond eet, genoeg buitenlucht krijgt en als je zorgt dat genoeg beweegt en ontspant.
In het voorjaar en de zomermaanden lijkt dat toch altijd net wat gemakkelijker te zijn.
Een aantal tips om de komende maanden fit en gezond te blijven
• Neem extra vitamine D. In Nederland levert de zon van oktober tot mei onvoldoende ulraviolette straling waardoor we weinig tot geen vitamine D in de huid kunnen maken. Een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat je sneller vermoeid bent. Een aanvulling is zeker in deze maanden daarom zo gek nog niet.
• Vitamine C verhoogt je weerstand en B vitamines geven extra energie. Je vindt deze vitamines in tal van herfst en wintergroentes zoals broccoli, pompoen, venkel, rode kool, pastinaak, spruitjes, boerenkool en wortel. Maar ook mandarijnen, sinaasappels en grapefruits bevatten veel vitamine C.
• Zorg voor voldoende beweging. Probeer ook in deze periode dagelijks een half uurtje te bewegen. Hoe fitter je bent, hoe beter ook je weerstand is. Intensief sporten is natuurlijk altijd goed, maar op de fiets naar je werk of een wandeling maken telt ook als bewegen. In de buitenlucht bouw je weerstand op en bovendien is een dagelijks portie daglicht goed voor je humeur.
• Was regelmatig je handen. Je komt de hele dag door met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terecht komen en zo een besmetting veroorzaken. Was altijd je handen voor het eten, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek en na het aanraken van huisdieren.
• Een volwassene heeft gemiddeld 7 à 8 uur slaap per dag nodig. De totale slaapbehoefte varieert wel per persoon. Voldoende slaap verbetert je weerstand. Als leuke extra voordelen levert het ook een goed humeur op en houdt het je overdag scherper.
Gelukkig zijn deze maanden niet alleen maar kommer en kwel. Ik vind het heerlijk ’s om avonds de gordijnen dicht te trekken. Ik verheug me ook wel weer op de lekkere winterse stampotjes en ovenschotels en lekkere wandelingen in de vrieskou.
Bron: column van Linda, december 2019 in ’t westerkwartier beweegt en Noordenveld beweegt.