Gezond leven is niet altijd even makkelijk. We worden dagelijks verleid door vele aantrekkelijke reclames en verpakkingen. Op een dag maken we ongeveer 200 voedingskeuzes. Je moet dus wel sterk in je schoenen staan om al deze verleidingen te weerstaan. Gelukkig gaat een gezonde leefstijl niet om alleen maar ‘nee’ zeggen, maar juist om de balans tussen gezondheid en genieten.

Wat voor de één goed werkt, zou voor een ander (nog) niet haalbaar kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om praktische keuzes te maken die aansluiten op jouw dagritme.

Waar moet ik beginnen?

Ten eerste: we moeten niks. We mogen gelukkig van alles. Jouw leefstijl heb je zelf in de hand en jij bent de kapitein over het schip. Iedereen vaart zijn eigen koers en doet dit op zijn eigen tempo. Kijk daarom voornamelijk naar je eigen proces en wat jij kan en wil veranderen. Begin bij de tips die voor jou het makkelijkst zijn toe te passen in jouw leefstijl en/of waar jij het meeste behoefte aan hebt.

Praktische tips

Praktische tips voor een gezondere leefstijl kunnen in vele aspecten van je leven toegepast worden. Denk hierbij aan de voeding die je eet, hoe actief je bent en de rust die je aan jezelf geeft.

Voeding

 • Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Dit kan zorgen voor minder ongewenste, vaak ongezonde, aankopen en scheelt in de portemonnee.
 • Maak een slimme indeling voor je keukenkastjes. Leg de gezonde producten in het zicht en binnen handbereik. Probeer daarnaast de ongezonde producten verder weg te stoppen.
 • Kook een maaltijd voor meerdere dagen. De restjes kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast of invriezen voor een langere periode.
 • Drink bij elke maaltijd een groot glas water. Dagelijks heb je minimaal 2 liter vocht nodig. Door dit te verdelen helpt het je verzadigd te voelen gedurende de dag.
 • Kies voor verantwoorde tussendoortjes, zoals: fruit, (snack)groente, ongezouten noten en zuivel.

Beweging

 • Kies voor een actieve (werk)pauze. In plaats van aan de kantinetafel zitten kun je er ook voor kiezen om alleen of samen met een collega een rondje te lopen.
 • Loop een keer per uur naar het koffiezetapparaat, printer of wc om je dagelijks activiteit (en vocht inname) te verhogen.
 • Kies voor de trap wanneer dat mogelijk is in plaats van de lift of roltrap.
 • Neem lopend of met de fiets een (kleine) omweg onderweg naar huis.
 • Kies een sport of bewegingsvorm die je leuk vindt.
 • Kies ervoor om samen te sporten/ bewegen. Samen ben je sterker dan alleen. En het is natuurlijk veel gezelliger!

Rust en ontspanning

 • Zet een wekker rond de tijd dat je naar bed wilt gaan. Het liefst ongeveer 7-8 uur voordat je moet opstaan om je lichaam rust te geven, genoeg te ontspannen en de volgende dag weer fit wakker te worden.
 • Leg je telefoon buiten handbereik als je op bed ligt. Dit voorkomt onnodige schermtijd en zorgt voor een betere nachtrust.
 • Ga dagelijks minimaal 15 minuten naar buiten. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ga maar eens na hoeveel je daadwerkelijk op een dag buiten bent. Als de zon schijnt maakt je huid ook vitamine D aan, zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. Ook kun je deze 15 minuten combineren met een rondje lopen of fietsen.

Kies en probeer

Om na het lezen van deze tips direct je leefstijl om te gooien en de bovenstaande lijst af te werken is niet aan te raden. Kijk naar wat je al goed doet en wees daar trost op! Daarnaast kun je bijvoorbeeld dagelijks 1 of 2 tips uitproberen om jouw leefstijl een gezonde boost te geven. Door consistent te zijn worden de kleine veranderingen op den duur gewoontes die jou dichter bij je einddoel brengen en zullen helpen bij het vinden van een balans in je leefstijl.

Succes!

Jelmar Koopman, diëtist in opleiding