Januari, de maand van goede voornemens en een nieuwe start. Voor veel mensen is januari de maand om aan een gezonde leefstijl te werken. Maar hoe doe je dat en hoe houd je dat vol? In deze blog geven we je graag een aantal tips voor een goede start in het nieuwe jaar.

Realistische verwachtingen

Verwacht niet van de een op de andere dag een gezonde leefstijl. Het creëren van een gezonde leefstijl kost tijd en zal met vallen en opstaan gaan. Wees realistisch in je verwachtingen en ben tevreden met kleine stapjes in de goede richting. Ben je te zwaar en heb je langer ondersteuning nodig? Meld je dan aan voor de Beweegkuur.

Plannen

Het plannen van je eetmomenten kan helpen om een gezonde leefstijl te creëren. Plan je eetmomenten in voor de volgende dag, zo weet je waar je aan toe bent en is de kans dat je toch naar iets ongezonds grijpt kleiner. In onze webshop is een handige maaltijd planner te vinden die je een steuntje in de rug kan geven bij het plannen van je maaltijden en boodschappen.

Let op je vocht inname

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je lichaam heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Je mag al het vocht wat je op een dag binnen krijgt mee tellen voor deze 1,5 tot 2 liter (denk bijvoorbeeld aan water, thee, koffie, melk etc.).

Eet gevarieerd

Elke soort groente, fruit of noten bevat verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Varieer met soorten, want hoe gevarieerder je eet, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Kies voor zoveel mogelijk verschillende kleuren en kies zoveel mogelijk voor volkoren. Heb je inspiratie nodig voor gezonde recepten? In onze blogs of het YouTube kanaal van AVS vind je lekkere en gezonde recepten video’s van maaltijden en tussendoortjes.

Zie een gezonde leefstijl niet als lijnen of een dieet

Bij een gezonde leefstijl horen een gezond eet- en beweegpatroon die langere tijd zijn vol te houden. Een dieet is tijdelijk en een gezonde levensstijl is voor altijd, het is dus niet de bedoeling dat een gezonde leefstijl voelt als lijnen of een dieet.

Wees je bewust van wat je eet

Je kent ze vast wel, apps waarmee je kan berekenen hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt. Het bijhouden van een eetdagboek kan je helpen om eens kritisch te kijken naar je portiegrootte en de keuzes die je maakt. Door het noteren zie je mogelijk waar je knelpunten liggen. Je hoeft er geen perfect dagboek van te maken maar gebruik het voor je bewustwording.

Voor meer tips of advies op maat kun je altijd contact opnemen met een AVS diëtist.

Succes!!