De Emotie-eten de baas specialisten hebben de krachten gebundeld en schrijven in toerbeurt een blog over Emotie-eten. Alle leuke en interessante bijdrages delen we op onze blogpagina. Deze blog gaat over het verschil tussen emotie eten en een eetbuistoornis.

Heb jij de neiging om te gaan snoepen en snaaien bij lastige gevoelens zoals stress, spanning of onrust? En voel jij je schuldig nadat je te veel hebt gegeten? Heb jij al veel diëten gedaan maar viel je bij tegenslag vaak weer terug in oude patronen? Dan zou jij een emotie eter kunnen zijn én hierin ben jij zeker niet de enige!

Uit het onderzoek uit 2009 van T. van Strien blijkt dat 40% van mensen met overgewicht last heeft van emotie eten. Emotie eten staat voor het dempen van lastige gevoelens met het eten van suikerrijk en vetrijk voedsel.  Het eten brengt jou op dat moment direct een gevoel van rust, ontspanning of plezier. Dit is prettig. Van nature willen wij ons allemaal graag prettig voelen. Logisch dus dat je gaat eten wanneer jij je niet prettig voelt.

Twijfel je of er misschien niet meer aan de hand is dan emotie eten? Hieronder lees je het verschil tussen emotie-eten en een eetstoornis.

Gevoelens dempen

Bij emotie eten is er vaak sprake van verstoord eetgedrag waarin je eten kan gebruiken om lastige gevoelens te dempen. Eten kan gebruikt worden als coping mechanisme. Dat betekent een manier hoe je omgaat met stressvolle omstandigheden, gebeurtenissen in je leven of tegenslag. Wanneer je last hebt van emotie eten hoeft er geen sprake te zijn van overgewicht en/of eetbuien, maar het kan wel.

Eetbuien en controleverlies

Emotie eten kan uiteindelijk  tot een eetbuistoornis lijden waarin je frequent (minimaal één keer per week gedurende minimaal drie maanden) forse eetbuien hebt en gevoelens van controleverlies ervaart. Bij een eetbuistoornis is er vaak een extreem gevoel van schaamte- en schuldgevoel. Een eetbuistoornis valt onder de DSM-V classificatie van psychiatrische stoornissen. Ca. 1-3% van de bevolking is bekend met een eetbuistoornis en vaak is er ook nog sprake van andere psychiatrische stoornissen zoals een depressie of angststoornis. Vaak is specialistische GGZ hulp vereist voor herstel.

Wil je weten of je een emotie eter bent? Doe dan de test: ‘Ben ik een emotie-/ verleidingseter?’ Hiermee krijg je inzicht in jouw type eetgedrag.

Aan de slag met emotie eten

Als je een emotie eter in jezelf herkent, dan kan het fijn zijn om daarmee aan de slag te gaan. Emotie eten kan je belemmeren in afvallen, je fitter voelen of je bloedsuikers onder controle krijgen. De emotie eten de baas methode is een praktische en inzicht gevende methode waarin jij vaardigheden leert om grip te krijgen op het emotie eten, je bewust te worden van de onderliggende patronen en stappen te zetten richting een gezonde relatie met eten. Deelnemers ervaren aan het einde van het begeleidingstraject vaak meer rust en plezier in het eten en vallen geleidelijk af zonder streng dieet.

Wil je actief aan de slag om dit patroon te veranderen? Wil je leren om anders met ‘lastige’ gevoelens om te gaan? Neem dan contact op met onze emotie-eten de baas specialist Marissa (06-51567374 / marissa@avs-sportdietisten.nl) en plan een gratis intakegesprek.