De vakantie is begonnen, misschien ga je weg of blijf je thuis. In beide gevallen is in vaak het ritme anders, waardoor het lastig kan zijn om je gezonde eet- en beweegpatroon vast te houden. Hieronder vind je een aantal handige tips om in de vakantie je gezonde patroon vast te houden.

Bereid je goed voor

Als je op vakantie gaat besteed je vaak veel tijd aan de voorbereidingen, het zoeken van leuke wandel- of fiets routes in de buurt, leuke plekjes om te shoppen en toeristische attracties. Naast het zoeken van activiteiten kan je ook op zoek gaan naar bijvoorbeeld een grote supermarkt, een groentewinkel, een bakker en restaurants waar je gezond kan eten.

Eet drie keer per dag

Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme als normaal aan te houden. Door drie hoofdmaaltijden en tussendoortjes ongeveer op dezelfde tijd te nemen als dat je normaal zou doen voorkom je dat je de hele dag ongemerkt eet en dat je misschien wel meer dan normaal eet.

Kook zelf met verse producten

Zit je in een appartement of hotel met een eigen keuken, of heb je een gasfornuis mee naar de camping? Dan zou je er voor kunnen kiezen om zelf de warme maaltijd te koken. Zo kan je kiezen voor verse en gezonde producten en weet je precies wat je eet.

Neem gezonde snacks mee

Het is erg handig om zelf gezonde snacks mee te nemen voor onderweg en op de bestemming. Denk bijvoorbeeld aan ongezouten noten, rijstwafels, crackers of een granen reep. Door zelf iets bij je te hebben kan je voorkomen dat je kiest voor een ongezonde snack. Kun of wil je geen tussendoortjes meenemen, kies dan op vakantie voor de gezonder(re) tussendoortjes. Een waterijsje in plaats van schepijs of een stuk fruit in plaats van een koekje.

Blijf bewegen

Op vakantie zal je beweging er misschien anders uitzien dan normaal, maar ook in de vakantie zijn er genoeg leuke activiteiten die je kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een lange wandeling over het strand, een fietstocht door de natuur, kanoën, surfen of een potje tennis.

Wees bewust van wat en hoeveel je eet

In de vakantie zal je eetpatroon er ondanks de bovenstaande tips waarschijnlijk anders uitzien dan normaal. Dat is helemaal niet erg, wees vooral niet te streng voor jezelf. Maar probeer er wel op te letten dat je als dat mogelijk is de gezonde(re) keuzes maakt. Blijf er daarnaast op letten dat je porties niet te groot zijn, probeer ongeveer net zoveel te eten als dat je normaal zou doen en stop als je vol zit.

Met de bovenstaande tips kan je verantwoord genieten op vakantie. Succes, en een fijne vakantie!