Een vrije avond en een lekker zonnetje; het ideale recept voor een BBQ. Maar kant-en-klare BBQ vleespakketten bevatten vaak worstjes, hamburgers en speklappen. Deze bewerkte vleessoorten bevatten veel (verzadigd) vet en zout. Hetzelfde geldt eigenlijk voor vlees dat al gemarineerd is, kant-en-klare kruidenmixen en sausjes. Het is misschien erg makkelijk, maar het kan ook anders. Het kost wellicht iets meer tijd, maar wordt wel een stuk lekkerder!

Vlees

In plaats van een kant-en-klaar BBQ pakket kan je bijvoorbeeld ook zelf hamburgers maken van gehakt met (verse) kruiden en specerijen, zoals knoflook en ui. Ook een stukje kip of een hamlap kun je zelf marineren. Snijd de kip eventueel in blokjes en rijg deze op een (natte!) satéprikker. Ook een stukje biefstuk of ossenhaas is een verantwoord alternatief voor op de BBQ.

Naast vlees en kip is ook vis een aanrader voor op de BBQ. Denk bijvoorbeeld aan gamba’s, garnalen, kabeljauw of zalmpakketjes met citroen en dille.

Fruit en groente

Naast vlees kun je ook groente en fruit op én bij de BBQ serveren. Grill bijvoorbeeld stukken watermeloen, ananas of perzik. Fruit bevat van nature veel suiker. Tijdens het grillen karamelliseert dit suiker en dat zorgt voor een extra zoete smaak.

Grof gesneden stukken aubergine, courgette en tomaat kunnen ook goed gegrild worden. Of snijd groente zoals paprika, ui, champignon en courgette in hapklare stukken en schuif deze op een satéprikker.

Maiskolven en zoete aardappel zijn erg lekker om te stomen door deze in aluminiumfolie te wikkelen.  Breng ze op smaak met een beetje olie en kruiden.

Verder kun je naast de BBQ een salade serveren met verse groentes en fruit. Denk bijvoorbeeld eens aan een (koude) pastasalade, watermeloensalade, witlofsalade of komkommer salade.

Stokbrood en smeersels

Stokbrood en smeersels zijn heerlijk, maar eet je jezelf er vaak vol mee? Maak dan zelf eens een lekkere en gezonde dip of eiersalade voor op je stokbrood. Of probeer eens een zelfgemaakte tapende. Deze is makkelijk te maken door olijven, zongedroogde tomaten, knoflook en wat peper in keukenmachine te mengen. Ook sausjes kun je zelf maken, denk bijvoorbeeld aan pindasaus.

Kies het liefste voor volkoren of bruine stokbrood. Volkoren stokbrood bevat meer vezels en vult daardoor meer.

Vocht

Probeer eens fruitwater te serveren bij de BBQ, een verrassende dorstlesser waar je eindeloos mee kunt variëren. Watermeloen of citroen met munt, aardbeien met basilicum of ananas, sinaasappel en gember. Naast dat het lekker smaakt, staat het ook nog eens vrolijk om een paar kannen met fruitwater op tafel te zetten.

Toetje

Bij een BBQ eet je vaak al meer dan wat je normaal gesproken zou eten, probeer daarom te kiezen voor een verantwoord toetje. Bijvoorbeeld yoghurt ijsjes, aardbei yoghurt ijsjes, gezonde kwarktaart of zwarte bonen brownies. Liever iets minder moeite? Kies dan voor bijvoorbeeld fruit of kant-en-klare water ijsjes zonder toegevoegde suikers.

Met deze tips ben jij helemaal klaar voor een lekkere en verantwoorde BBQ.

Eet smakelijk!