Linda schrijft columns voor ’t Westerkwartier Beweegt en Noordenveld in Beweging.  Deze themakranten staan helemaal in het teken van sporten en bewegen in de regio en wil daarmee een bijdrage leveren aan een fitte en vitale samenleving.

Deze keer gaat de column over het belang van een gezonde leefstijl. Nu belangrijker dan ooit!

Het is alweer oktober. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat komend weekend de wintertijd weer in gaat. Kortere dagen, minder lang daglicht … voor veel mensen het begin van een “winterdipje” of erger een “winterdepressie”. Dat, in combinatie met een toename van het aantal besmettingen met het Corona virus stemt niet echt vrolijk.

De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan het verminderen van complicaties bij een virusinfectie. Onlangs bleek uit een onderzoek dat een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs, is aangekomen, meer ongezonde tussendoortjes is gaan eten en minder is gaan bewegen.

Voor een deel van de volwassenen geldt hetzelfde. Thuiswerken, minder bewegen, verleidingen in de (koel)kast en soms misschien “troosteten”.

Maar na een somber begin van mijn column wil ik er toch graag een positieve draai aan geven.

Wat kunnen we zelf doen?

  • Kies zoveel mogelijk voor vers en onbewerkt eten. Groente, fruit, granen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta, zuivel, ongezouten noten. Kies vooral voor vette vis, bessen, druiven, broccoli vanwege het ontstekingsremmende effect.
  • Zorg voor voldoende vitamine D. Kom je weinig buiten? Of ben je vrouw en ouder dan 50 jaar of man ouder dan 70 jaar? Dan is het verstandig extra vitamine D te gebruiken in de vorm van een supplement.
  • Alcohol staat niet in de schijf van 5. Maar in rode wijn  en pure chocolade zitten kleine hoeveelheden resveratrol. Of dit bij mensen de virusproductie remt is nog volop in onderzoek en nog niet bekend. Ik neem het zekere voor het onzekere en drink in deze periode af en toe een glaasje rode wijn J Oja, het zit trouwens ook in pindakaas. Maak vooral je eigen keuze.
  • Ga naar buiten! Wandelen, fietsen, hardlopen … Allemaal activiteiten die je zelf kunt doen zonder de drukte op te zoeken. Iedere dag minimaal een half uur wandelen of de bekende 10.000 stappen. Regelmatig bewegen is goed voor je immuunsysteem.
  • Let op je gewicht. Vooral veel buikvet is een belangrijke risicofactor. In het buikvet worden continu hormonen en ontstekingsstofjes gemaakt waar je immuunsysteem op reageert. Doordat je immuunsysteem al actiever is kan het mogelijk minder goed reageren op nieuwe “indringers” zoals Corona.

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Als diëtist help ik al jaren veel mensen met het verbeteren van hun leefstijl. Zeker in deze tijd is het belangrijker dan ooit om hier mee aan de slag te gaan. Sinds 1 januari 2019 kun je, als je te zwaar bent (BMI >25), meedoen met de Gecombineerde Leefstijl Interventie. Het programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Meer info? Lees verder bij Beweegkuur.

Blijf gezond!