Linda schrijft iedere maand namens Topdiëtisten een column voor u-sport. Deze keer is het onderwerp: Goede voeding is belangrijk. Zeker voor topsporters!

Veel leesplezier!

Binnen de topsport is het belang van de juiste voeding op het juiste moment de afgelopen jaren steeds duidelijker en belangrijker geworden. Gezond eten met voldoende eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen helpt om je goed te kunnen concentreren, optimaal te herstellen, sterker te worden en een goede lichaamssamenstelling te behouden. Voor een topsporter dus cruciaal!

Voor jong en oud

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met gezond eten. Zo krijgen al onze jeugdspelers voorlichting en workshops over diverse voedingsthema’s. Bij de jongste voetballers worden de ouders betrokken en naar mate ze ouder worden wordt de verantwoordelijkheid steeds meer bij de spelers gelegd. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere herstel na inspanning, gezonde sportvoeding en het gebruik van supplementen. De leukste onderdelen zijn samen gerechten bereiden zoals lekkere en gezonde lunchgerechten of herstelsnacks.
Spelers van het 1e team krijgen voedingsadvies op maat. Dat kan onder andere zijn op basis van bloedonderzoek, lichaamssamenstelling, vanwege een blessure of op vraag van de speler zelf. Naast de individuele adviezen bestel ik de sportvoeding voor de spelers, zoals eiwitpoeder, herstelproducten en gelletjes. Ook bestel ik de dagelijkse maaltijden. Op de trainingsdagen wordt er tussen de middag gezamenlijk gegeten op de club.
Dit is maar een kleine greep uit mijn werkzaamheden bij FC Groningen, maar het geeft al aan dat voor alle voetballers van jong tot oud, voeding een belangrijk onderdeel is.

To good to be true?

Even googlen levert je heel wat informatie op over voeding, gezond eten, afvallen en diëten. Sommige bronnen beloven bijvoorbeeld op zeer korte termijn veel gewichtsverlies, een ‘sixpack’ of een flinke verbetering van je sportprestaties. We willen maar wát graag geloven dat het werkt. Zeker als een product of boek ook nog eens wordt aangeprezen door een beroemdheid of sportheld. Maar: “If it seems to good to be true, it probably is!”

De sportvoedingspiramide

Een handig hulpmiddel bij het adviseren van voeding aan sporters is de zogenaamde sportvoedingspiramide. Deze piramide bestaat uit drie lagen, te weten: basisvoeding, sportspecifieke voeding en sportvoedingssupplementen.

Het fundament van de piramide

De onderste laag van de piramide is het fundament. Deze laag bestaat uit gezonde basisvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkorenbrood, fruit, groente, zuivel, zilvervliesrijst, aardappelen, vis en kip. Hiermee krijg je over het algemeen voldoende energie binnen om te kunnen trainen, voldoende eiwit voor opbouw en herstel van je spiermassa en voldoende vitamines en mineralen voor allerlei ondersteunende processen in je lichaam . Of je nu sport voor je plezier, om sterker te worden, om af te vallen of om lekker fit te blijven…..deze onderste laag is voor iedereen een goed uitgangspunt.

Verder opbouwen

De tweede, iets kleinere middenlaag, is de voeding die een sporter als aanvulling voor, tijdens of na de inspanning neemt. Hiervoor kun je voedingsmiddelen kiezen die uit de basislaag komen. Kwark is bijvoorbeeld een gezond voedingsmiddel uit de onderste laag, maar kan ook goed ingezet worden om te herstellen na de training. Veel sporters denken bij deze laag direct aan sportrepen, gelletjes en sportdranken. Meestal is dit pas aan de orde als je niet meer goed uitkomt met voeding uit de onderste laag. Je kunt je voorstellen dat als je meedoet aan een triatlon dat je sportdrank, sportrepen en sportgels bij je hebt om voldoende energie binnen te krijgen, de zogenaamde sportspecifieke voeding.

Het topje van de piramide

De vorm van de piramide maakt meteen duidelijk hoe groot de bijdrage is van sportvoedingssupplementen. Ze zijn slechts het topje van de piramide. Hierbij kun je denken aan extra vitamines- en/of mineralen of aanvullingen die je sportprestatie kunnen verbeteren zoals bietensap of cafeïne.

Draai het niet om!

Veel beginnende sporters draaien de sportvoedingspiramide vaak om, en beginnen met het nemen van sportvoedingssupplementen. Ze denken dat die noodzakelijk zijn. Toch begint het allemaal bij een goede basisvoeding.

Of je nu topsporter of een recreatieve sporter bent. Of wanneer je (nog) niet zo actief bent. Als je wilt afvallen of juist meer spiermassa wilt. En wanneer je het risico op ziekten wilt verlagen of je gezondheid wilt verbeteren ….. gezond eten is altijd een goed begin.

Succes!