Wist je dat in deze periode vooral de bloeiende bomen en struiken hooikoortsklachten kunnen veroorzaken? Denk bijvoorbeeld aan een loopneus of een verstopte neus, niesbuien, tranende en jeukende ogen, kriebelhoest en benauwdheid. Wist je ook dat je dan kunt reageren op voeding?

Een bekende boomsoort is de berk. De berk is momenteel volop in de groei en met name in de loop van de dag levert dit een hoge concentratie aan pollen op. Bij een berkenpollenallergie kunnen verschillende vruchten en noten ook klachten geven, dit noemen we een kruisreactie of kruisallergie.

Een kruisreactie, wat is dat precies?

Ons immuunsysteem kan niet altijd onderscheid maken tussen eiwitten (allergenen), omdat deze erg op elkaar lijken. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen met een allergie voor pollen, huisstofmijt, latex of voeding ook reageren op (andere) voedingsmiddelen. Dat is wat we noemen een kruisreactie of kruisallergie.
Om even het voorbeeld van de berk erin te houden; de berk heeft eenzelfde opbouw als bijvoorbeeld een appel (het appelallergeen lijkt veel op dat van de
berkenpol), dus kan het zijn dat je ook een (milde) allergische reactie krijgt bij het eten van een appel wanneer je allergisch bent voor berkenpollen.
Meestal is dit een milde reactie met bijvoorbeeld tinteling en irritatie rondom mond, keel en ogen, ook wel OAS (Oral Allergy Syndrome) genoemd. De klachten ontstaan binnen enkele minuten na het eten van het voedingsmiddel. Het advies is dan om je mond spoelen met water/water te drinken.

Het kan ook ernstige klachten geven

In een enkel geval kan een kruisreactie ernstige zwelling van de keel, benauwdheid en/of maag- en darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en/of obstipatie geven.

Wat kan de AVS-diëtist voor je betekenen?

De eerste, logische, reactie is het vermijden de voedingsmiddelen die klachten geven. In de praktijk zien we echter vaak dat er veel meer vermeden wordt dan eigenlijk noodzakelijk is. Begrijpelijk hoor, angst voor klachten is natuurlijk aanwezig, maar om tekorten te voorkomen blijft het belangrijk om wel alle vitamines en mineralen voldoende binnen te krijgen. Dat is waar wij je als diëtist bij kunnen helpen; behoud van een volwaardig voeding doordat minder voedingsmiddelen worden vermeden of goede alternatieven worden gezocht.

Binnen AVS is Leonie de expert op het gebied van (kruis)allergie. Door middel van een uitgebreide anamnese achterhaalt zij welke producten de
boosdoeners zijn. Ook het bijhouden van een (klachten)dagboek is heel zinvol. Als we eenmaal helder hebben producten klachten veroorzaken dan kan Leonie je helpen bij het maken van keuzes  en het goed lezen van de etiketten.

Een tipje van de sluier

Verhitting kan de kruisreactie soms al tegen gaan. Let op; dit geldt niet voor alle producten. Verwerkte  of verhitte groenten en fruit kunnen bijvoorbeeld meestal wel goed verdragen worden. Soms is het zelfs al voldoende om het voedingsmiddel onder de warme of hete kraan te houden om het te kunnen verdragen.

Wil je hier meer over weten? Ben je nu ook benieuwd wat je wel of niet meer kunt eten? Wil je een volwaardig eetpatroon?

Neem dan gerust contact op via deze link.

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay