De Emotie-eten de baas specialisten hebben de krachten gebundeld en schrijven in toerbeurt een blog over Emotie-eten. Alle leuke en interessante bijdrages delen we op onze blogpagina.

Het draait om balans

Ken je dat kinderspelletje met de wipwap: in het midden van de wipwap gaan staan en proberen beide zijden van de grond te krijgen en deze zo stil mogelijk in de lucht te houden. Dat lukt vaak maar tijdelijk. Een keertje iets teveel druk met 1 been zetten en de wipwap kiept direct door en knalt op de grond. Er dan tijdig van af springen om een val te voorkomen was dan het volgende kunstje.

Balans in je leven

Balans in het volwassen leven kan voelen als bovenstaand kinderspelletje. Een keertje te veel van het één en je schiet gelijk weer door.

We zoeken allemaal balans in:

  • Werk en ontspanning
  • Je moederschap met kinderen en werk
  • Je lichaam
  • Het vinden van tijd voor jezelf en je hobby’s ( of hobby’s vinden omdat je ze niet meer hebt).

Het één gaat makkelijk dan het ander. Soms heb je voor het één meer oefening nodig dan voor het ander. Maar sommige dagen zijn baaldagen! Dan kom je wéér niet toe aan wat je graag wilde doen. De dagen hebben véél te weinig uren! En aan het einde van de gemiddelde doordeweekse dag ben je moe! Juist dan de balans vinden in wat je wil doen en wat haalbaar is, is een kunst op zich. Het is dan verleidelijk om bij de pakken neer te gaan zitten. Zielig en verslagen.

Troost zoeken in eten

Zo gaat het ook met afvallen. De frustraties wanneer het niet lukt. Het balen. Bij de pakken neerzitten betekent dan ook vaak: troost zoeken in eten. Chocolade, koekjes, snoepjes en noem maar op. Maar wellicht ben jij ook een vrouw die niet in balans is. Die alleen in uitersten lijkt te leven. Het gaat OF fantastisch OF helemaal niet!

Je gaat er 100% voor! Minder kan gewoonweg niet. Een kleine tegenslag betekent volledig falen. Juist dan de middenweg zoeken is noodzakelijk. Je te laten inzien dat ‘oké’ vaak ook meer dan genoeg is. Dat je ook dan komt waar je naartoe wil werken. Dat er morgen weer een nieuwe dag is. Dat je van niemand een medaille krijgt als je telkens weer tot het uiterste gaat.

Oefening baart kunst

En na veel oefenen lukt het je. Er komt steeds meer rust. Tegenslagen brengt jou niet meer zo van slag als dat het eerder deed. De baalmomenten worden makkelijker geaccepteerd en zijn niet meer een aanleiding tot eten. Je komt steeds meer in balans.

In bijna elke plaats is een speeltuin. Met een wipwap. Loop er de volgende keer niet aan voorbij, maar probeer eens dat kinderspelletje.

Wil je actief aan de slag om balans in je voedingspatroon te vinden? Neem dan contact op met onze emotie-eten de baas specialist Marissa (06-51567374 / marissa@avs-sportdietisten.nl) en plan een gratis intakegesprek.