Je wilt een paar kilo afvallen dus je gaat (wat fanatieker) sporten. Maar op de weegschaal verandert er niks! Hoe kan dat? Misschien herken jij het ook? Esther komt deze vraag vaak tegen in de praktijk en schreef er deze blog over.

Ik sport meer, maar val niet af

Wat kunnen de oorzaken of de verklaringen zijn?

1.     Je vetmassa neemt wel af, maar tegelijkertijd neemt je spiermassa toe. Het ‘netto’-getal op de weegschaal verandert daarom niet, maar je broek gaat wel wat losser zitten. Maak je geen zorgen, je bent hartstikke goed bezig en dat getal op de weegschaal gaat vanzelf omlaag!

2.     Je eet te weinig. Als je niet alleen de extraatjes laat staan maar ook behoorlijk gaat schrappen in je dagelijkse basisvoeding is er een grote kans dat je te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt dus goed bezuinigen op je calorierijke extraatjes neem wel een paar volwaardige en voedzame maaltijden.

3.     Je eet teveel. Wie kent het niet: net een uur uit je dak gegaan op de spinningfiets, en dan thuis op de bank ploffen met een bak Ben & Jerry’s als beloning. Heerlijk, maar dan eet je de calorieën er zo weer aan. Reken maar even mee: met een uurtje spinning verbrand je theoretisch gezien ongeveer 500 kcal (afhankelijk van je gewicht en hoe hard je aan die knop draait). Twee ijslepels (100 gram) B&J is ongeveer 270 kcal. Sta je toch 230 kcal in de min, zou je zeggen? Helaas pindakaas. Als je op de bank was blijven hangen had je ook al wat verbrand (voor iemand van 70 kg zo’n 70 kcal), en waarschijnlijk heb je nog een broodje of een mueslireep extra gegeten voor het sporten (zeg een mueslireep, 110 kcal), sta je ineens nog maar 50 kcal in de min ten opzichte van een uurtje bankhangen en niet eten. Eet je dan ook een paar happen extra bij het avondeten ‘omdat je hard sport en je het nodig hebt’ of neem je een shake na het sporten, dan zit je helemaal niet meer in de min maar verbrand je evenveel als je eet (of zelfs in de plus). Resultaat: je valt niet af. Houd jezelf dus niet voor de gek en stop gedachtes als: ik beloon mezelf want ik heb zo hard gesport.

4.     Je eet niet teveel maar je kiest voor de verkeerde (basis)producten. Bijvoorbeeld salami in plaats van kipfilet, cruesli in plaats van muesli of een kopje instant cappuccino-met-caramelsmaak in plaats van koffie met zelfopgeschuimde melk. Ook ‘gezonde’ producten kunnen erg aantikken: een halve avocado door je smoothie geeft meer energie dan het eten van twee plakjes brood. En een hand walnoten (zeg: 10 stuks) is evenveel als je net hebt verbrand met dat uurtje spinning! Oplossing: kijk eens kritisch naar wat je eet en houd eventueel je voeding bij in een berekeningsprogramma zoals de Eetmeter of MyFitnessPal.

Conclusie

Blijf vooral sporten want dat is heel goed voor je. Kijk eens kritisch naar wat je eet, schrap eventueel extraatjes zoals traktaties op het werk. Maar blijf voldoende eten van je dagelijkse basisvoedingsmiddelen. Twijfel je of je dagelijkse voeding volwaardig en voldoende is? Bereken het dan zelf in een app of laat een diëtist eens meekijken naar je eetpatroon, dat kan je gewichtsverlies opleveren.