Het wordt eindelijk zomers weer. De zon laat zich weer zien en het nodigt steeds meer uit om lekker naar buiten te gaan. Vele onderzoeken wijzen uit dat de natuur en de buitenlucht een positieve invloed hebben op je welzijn. Misschien ben je inmiddels gewend aan buiten sporten vanwege Covid-19, zoals lekker wandelen, fietsen en hardlopen. Maar er zijn er nog veel meer mogelijkheden om buiten te bewegen. Denk aan mountainbiken, roeien of tennissen. Maar ook een workout in een streetworkoutpark kan erg leuk zijn. Het belangrijkste is dat je iets doet wat jij leuk vindt.

Lekker sporten in de buitenlucht

Hieronder vind je vier redenen waarom het goed is om in de buitenlucht te sporten.

 • Het maakt je blijer
  Bewegen in de buitenlucht is goed voor je humeur. Bij zon- en fel daglicht maak je namelijk het gelukshormoon serotonine aan. Omgeven zijn door de natuur zorgt voor een ontspannen gevoel en vermindering van stress. Daarnaast geeft een groene omgeving je zelfvertrouwen een boost.
 • Het zorgt voor stevige botten
  Een groot voordeel van overdag buiten sporten is zonlicht. De zon geeft niet alleen een lekker kleurtje op je hoofd, maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij de goede werking van de spieren en het immuunsysteem.
 • Je slaapt beter
  Het hormoon melatonine regelt de slaap. Overdag word je aan veel licht blootgesteld en daardoor voel je je niet slapering. ’s Avonds wordt het donker en neemt de aanmaak van melatonine toe, waardoor je slaperig wordt. Buiten is het licht veel krachtiger dan het licht van de lampen binnen. Ben je overdag dus veel buiten geweest, dan maak je ’s avonds meer melatonine aan en slaap je beter.
 • Het is gratis
  De frisse lucht, de obstakels en zelfs het publiek, allemaal gratis. Zolang de weersomstandigheden het ook maar een beetje toelaten kun je onbeperkt buiten sporten.

Genoeg redenen om lekker buiten te gaan sporten!
Voor meer tips of advies over bewegen kun je altijd contact opnemen met een één van de AVS diëtisten.