Ik ben Mare, en ik ben sinds een paar maanden diëtist bij AVS. Na het zien van de documentaires Seaspiracy en Cowspiracy op Netflix werd er iets getriggerd bij mij. En na het zien van ‘The Game Changers’ wilde ik zelf ervaren hoe het is om veganistisch te eten. Wat kan ik wel of niet eten? Wat zijn gezondheidsvoordelen? En hoe moeilijk of makkelijk is het? En zo besloten mijn vriend en ik de hele maand juni veganistisch te gaan eten.

Waarom veganistisch?

Er zijn verschillende redenen om veganistisch te gaan eten. Een veganistisch eetpatroon kan op bepaalde vlakken gezondheidsvoordelen bieden. Onderzoek toont aan dat mensen die veganistisch eten minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Daarnaast is veganistisch eten ook beter voor het klimaat. Veehouderij zorgt namelijk voor veel CO2 uitstoot, daarnaast vraagt het verbouwen van veevoer veel grond en water. In de documentaire ‘The Game Changers’ gaven veel atleten aan zich beter te gaan voelen wanneer ze een veganistisch eetpatroon aanhielden. Dit was voor mij de hoofdreden om een veganistisch eetpatroon te proberen. Zal ik me ook beter gaan voelen wanneer ik alleen maar plantaardige producten eet?

Plantaardige eiwitten

Maar hoe kom je dan aan je eiwitten? Als je aan eiwitten denkt dan denk je al snel aan vlees, eieren, melk, yoghurt en andere dierlijke producten. Maar er zijn ook genoeg plantaardige producten die veel eiwitten bevatten. Bonen, zoals bijvoorbeeld kidneybonen, zwarte bonen, witte bonen en tuinbonen bevatten veel eiwitten. Ook andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten. Een ander plantaardige bron van eiwitten zijn noten, zoals cashewnoten, walnoten, macadamianoten, amandelen en pinda’s. Maar ook granen zoals haver, boekweit en quinoa zijn rijk aan eiwitten.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt net als eiwitten veel voor in dierlijke producten. Het is belangrijk voor het zenuwstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Vitamine B12 is vooral te vinden in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Als veganist is het daarom lastig om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Er zijn wel plantaardige producten die vitamine B12 bevatten, zoals zeewier en algen, maar dit is niet goed opneembaar voor het lichaam. Voor veganisten wordt daarom aangeraden om een vitamine B12 supplement te slikken of om producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Een maand veganistisch

Afgelopen dinsdag begon ik aan de uitdaging om de hele maand juni veganistisch te eten. Ik zag er best een beetje tegen op, omdat ik bang was de dierlijke producten te gaan missen. Ik hou namelijk wel van een plakje kaas of vleeswaren op mijn brood en ik begin elke ochtend met een glas halfvolle melk. We zijn nu een week bezig, en het valt me mee. Ik heb de dierlijke producten vervangen door een plantaardige variant. Zo drink ik in de ochtend een glas plantaardige melk en eet ik daar een schaaltje plantaardige yoghurt of kwark bij. Op mijn boterham neem ik een plakje veganistische kaas of vleeswaren, appelstroop of pindakaas. En in de avond vervang ik mijn stukje vlees voor een vleesvervanger zoals bijvoorbeeld falafel of een handje noten. Op deze manier mis ik de dierlijke producten helemaal niet. Ik heb al veel nieuwe producten en recepten uitgeprobeerd en ik kijk er naar uit om dat nog drie weken vol te houden. Houd onze social media in de gaten voor meer updates, tips en recepten.

Wil jij ook proberen vegetarisch of veganistisch te eten en heb je hier vragen over of advies bij nodig? Neem dan contact op met één van onze diëtisten.