Linda schrijft iedere maand namens Topdiëtisten een column voor u-sport. Deze blog gaat over haar werk als sportdiëtist.

Sinds een aantal maanden schrijf ik iedere maand een column voor U-sport. Dat vind ik hartstikke leuk om te doen en het geeft mij de mogelijkheid om je te informeren over interessante onderwerpen en nieuwe wetenschappelijke inzichten op het gebied van sport en voeding.

Naast het schrijven van blogs doet een sportdiëtist meer :-). In deze blog wil ik je daarom graag meenemen in een werkdag.

Spreekuur in het Topsportzorgcentrum

Iedere dinsdag heb ik spreekuur in het Topsportzorgcentrum in Groningen. Daar werk ik samen met mijn collega sportdiëtisten op het Omnium. Een inspirerende omgeving waarin we samenwerking met sportartsen, fysiotherapeuten en een sportpsycholoog. Het is ook het trainingscentrum van onder andere FC Groningen, Lycurgus en sporttalenten van de regionale talentcentra.

Meestal begint mijn werkdag om 8.00 uur. Vaak staat dan ook vrij snel daarna de 1e cliënt gepland. Natuurlijk ben ik er op tijd, zodat ik eerst even een kopje koffie kan halen en rustig kan opstarten.

Mijn sporters van vandaag

Mijn 1e cliënt is een 56 jarige fanatieke hardloper. Een paar jaar geleden heb ik hem voor het eerst gesproken in verband met zijn wens om op een goede manier gewicht te verliezen. Dat is destijds goed gelukt. Hij heeft nu een nieuw doel….namelijk zijn PR op de marathon verbeteren! Alhoewel zijn gewicht gezond en stabiel is gaan we toch kijken of zijn vetmassa nog iets verder verlaagd kan worden om zijn snelheid te verhogen. Hij heeft zijn trainingsschema mee en we maken een 1e plan. Een belangrijk onderdeel van het plan is een goed eet- en drinkschema voor de race. Daarbij hou ik rekening houden met het niveau, de persoonlijke voorkeuren voor de inname van koolhydraten, het soort koolhydraten, de temperatuur op de wedstrijddag en de timing van inname. Er is gelukkig nog wel even tijd om dit uit te proberen en te perfectioneren.

Mijn 2e cliënt is een 18 jarige zwemster. Ze is eigenlijk wat aan de lichte kant, eet weinig en voelt zich niet optimaal. Tijdens het gesprek blijkt ze maaltijden over te slaan uit angst te zwaar te worden. We bespreken het belang van voeding bij goed presteren, herstellen en het voorkomen van verlies aan spiermassa en verstoring hormoonhuishouding. Op basis hiervan maak ik een voedingsplan met aandacht voor een volwaardig voedingspatroon, voldoende energie, optimaal in vitamines en mineralen en een specifiek hersteladvies. Daarnaast ga ik haar lichaamssamenstelling meten volgens de ISAK methode. Hierbij worden nauwkeurig een aantal punten op je lichaam uitgemeten en gemarkeerd waarna 8 huidplooien, 5 omvangsmaten en 2 botbreedtes worden gemeten. Zo kunnen we de komende periode goed monitoren wat het effect is van training en voeding.

Daarna volgen 2 cliënten (28 en 42 jaar) die meedoen met de Beweegkuur; een gecombineerde leefstijlinterventie. Beide zijn in dezelfde periode gestart en inmiddels bijna een jaar onderweg. Fijn om te zien dat het programma goed voor ze werkt. De één is inmiddels bijna 10 kilo lichter en de ander 6 kilo.

Tussendoor heb ik even pauze om te lunchen. We kunnen in het centrum heerlijk lunchen, maar nu vanwege Covid-19 neem ik mijn lunch mee. Vanwege het Corona virus zitten we in de spreekkamer op 1,5 meter, desinfecteren we de oppervlaktes waar contact mee is geweest na ieder bezoek en dragen we een mondkapje tijdens het meten. Zo kunnen we voor iedereen het werk weer veilig uitvoeren.

Nu nog de administratie ….

Deze middag heb ik geen cliënten gepland. Dat geeft mij mooi de tijd om de adviezen te maken zodat de sporters snel aan de slag kunnen. Daarnaast heb ik dan nog even tijd om de andere klusjes te doen, zoals recepten uitwerken, factsheets maken en content maken voor social media.

Het is momenteel nog iets minder druk dan voor de Corona uitbraak, maar gelukkig zien we dat langzamerhand weer veranderen. Daar ben ik blij mee, want de meeste energie haal ik toch uit de gesprekken met mijn sporters. Tegen vier uur pak ik mijn spullen in en fiets ik lekker naar huis.

Misschien nog wel goed om te melden. De sportdiëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dus heb je een medische indicatie, vragen of wil je je prestatie verbeteren? Neem dan contact op met een sportdiëtist. Check wel even je polisvoorwaarden.

Als afsluiting

Graag wil ik afsluiten met een quote van Asker Jeukendrup “Failing to plan is planning to fail”

Tot de volgende keer.