We hebben het altijd druk en iedereen ervaart wel eens spanning of stress. Werk, studie, kinderen of een volle agenda. Een beetje stress kan geen kwaad als je tussendoor maar ontspant. Te veel stress of spanning kan er voor zorgen dat je hersenen minder goed functioneren. Je begint sneller dingen te vergeten, je raakt sneller afgeleid dan normaal en je bent gevoeliger voor emoties. Langdurige spanning of stress kan vervelende klachten geven zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, hartkloppingen, piekeren, verminderde eetlust of juist meer eten dan normaal. Dit is te voorkomen door je hersenen genoeg rust momenten te geven. Door te ontspannen functioneer je beter, zowel thuis als op het werk.

Hoe kun je je ontspannen?

Bedenkt wat voor jou voor ontspanning zorgt, voor de een is dit een wandeling door de natuur en voor de ander een fijne massage of een warm bad. Hieronder zie je een aantal mogelijkheden om te ontspannen, maar doe vooral wat voor jou goed voelt.

  • Luister naar muziek of een podcast.
  • Maak een wandeling in een bos, park of langs de zee.
  • Ga lekker bewegen, zoals fietsen, hardlopen, naar de sportschool gaan, tennissen of zwemmen.
  • Neem de tijd om een boek te lezen.
  • Probeer eens Yoga, meditatie of doe wat ontspanningsoefeningen.
  • Neem een massage, warm bad of boek een middagje sauna.
  • Neem een douche met een heerlijke kalmerende douchegel.
  • Kook van een lekkere maaltijd met verse ingrediënten.
  • Spreek af met vrienden voor een etentje, drankje of spelletjes avond.
  • Zoek de stilte ….. zet je telefoon op de vliegtuigstand, doe je laptop dicht en je tablet uit.

Maak tijd voor ontspanning

Vaak zijn onze dagen van begin tot einde gevuld. Met werk, afspraken, sporten etc. Er is weinig tijd voor ontspanning over en daardoor komt het er vaak niet van. Ontspanning is erg belangrijk en het is de kunst om daar tijd voor te maken, plan het desnoods in je agenda. Plan bijvoorbeeld elke week een vrije avond in, deze kan je dan zelf invullen met een ontspannende activiteit die je leuk vindt.

Het maakt je gelukkig

Krijg je vaak een schuldgevoel van een middag of avond niets doen? Veel mensen hebben het gevoel dat ze altijd bezig moeten zijn en niet stil mogen zitten. Vaak zoeken ze steeds weer manieren om toch bezig te blijven. Maar je mag echt wel eens ontspannen en je bezig houden met minder nuttige dingen. Sterker nog, je moet ontspannen om gelukkig te blijven. Doordat je af en toe een rust momentje inplant kan je lichaam herstellen van de dagelijkse inspanning. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Ook kan je mentaal even herstellen door te ontspannen. Door het nemen van rust, kun je daarna weer met een frisse blik naar iets kijken.