We zitten met z’n allen al een jaar in de coronacrisis. Soms denk ik wel eens, het is maar goed dat we een jaar geleden niet wisten dat we er nu nog middenin zouden zitten. Om me heen, en ook zeker tijdens het spreekuur hoor ik veelal ‘ik ben er helemaal klaar mee en dan heb ik die coronakilo’s er ook nog bij gekregen’. Al het thuiswerken en meer binnen zitten hebben de meesten niet als prettig ervaren. Dat je er ook nog van bent aangekomen is helemaal vervelend.

Ga je voor een quick fix?

Misschien heb je nu de neiging om ‘even snel 5 kilo kwijt te raken’, aangezien we toch weer richting de lente en zomer gaan. Mogelijk heb je al ervaring met diëten om op een snelle manier de eerste kilo’s kwijt te raken. Dat geeft zo’n goed gevoel, de weegschaal daalt lekker snel.

Begrijpelijk, en ook zeker herkenbaar.

Echter weet je waarschijnlijk ook waar deze ‘quick fix’ toe leidt. Na een aantal strenge dagen of weken spring je uit de band. De strenge eisen die je jezelf hebt opgelegd zijn niet vol te houden en er vliegt zo een pak koekjes doorheen. Daarna volgt het schuldgevoel, maar ook het gevoel van: ‘het maakt nu toch allemaal niks meer uit!’. Dus ook die reep chocolade is niet veilig. Je ziet de weegschaal stijgen en baalt daar zo van dat je opnieuw begint met een streng regime. Dit keer ga je minder eten, geen tussendoortjes en ook de wijntjes in het weekend sla je over.

Herken je het? Die vicieuze cirkel waarin je bent beland?

Of pak je het anders aan?

Maar wat nou als je het deze keer eens anders zou doen? Neem de tijd om na te gaan wat de reden is geweest dat je bent aangekomen. Ben je minder in beweging geweest, omdat je niet naar de sportschool kon? Had je last van frustratie-eten of verleidingseten, omdat je meer thuis hebt gezeten? Werk je meer of in een andere setting en is daardoor je structuur veranderd of weggevallen?

Natuurlijk mag je balen en boos of teleurgesteld zijn, maar probeer je energie liever in te zetten voor verandering. Focus je op kleine stappen in de goede richting. Bedenk welke stappen jij kunt zetten om weer gezonder te eten en actiever te worden. Wellicht betekent dat voor jou dat je ’s avonds een handje noten eet in plaats van een halve zak chips. Voor een ander dat ze de alcohol door de week weer laat staan en er bewust voor kiest om in het weekend wel een aantal wijntjes te nemen. Zorg ervoor dat het stappen zijn die bij jou passen.

Mijn uitnodiging en wens voor jou: ga op zoek naar een gezonde manier om af te vallen in plaats van streng te lijnen. Probeer stap voor stap te werk te gaan.

Wil jij graag uit de vicieuze cirkel stappen?

Uit de vicieuze cirkel, het emotie eten onder controle krijgen en realistische doelen stellen?

Wil je actief aan de slag om dit patroon te veranderen? Wil je leren om anders met ‘lastige’ gevoelens om te gaan? Neem dan contact op met onze emotie-eten de baas specialist Marissa (06-51567374 / marissa@avs-sportdietisten.nl) en plan een gratis intakegesprek.