In de praktijk horen wij regelmatig dat iemand na het eten zin heeft in zoet en daardoor gaat snoepen. Het lijkt bijna onmogelijk om er van af te blijven. Eigenlijk weet je wel dat je net gegeten hebt en dat je niet echt honger hebt, maar toch pak je dat koekje of stukje chocolade.

Hoe kan dat?

Alles wat je eet moet verteerd worden. Ook het verteren van eten kost energie. Misschien herken je een dipje na het eten of een vermoeid gevoel? Om dit vermoeide gevoel te verhelpen wil je lichaam graag iets zoets. Suiker geeft namelijk snel energie. Meestal gaat dit gevoel na 5 tot 10 minuten vanzelf weer weg als je het negeert. Maar er zijn ook andere oorzaken waardoor je zoete trek kan krijgen na de maaltijd, hieronder vind je een aantal oorzaken op een rijtje:

Je zit vast in je gewoonte

Vaak is het een gewoonte om na de avond maaltijd nog iets zoets te nemen. Misschien ben je bijvoorbeeld gewend om een toetje na de maaltijd te nemen of om na het avond eten op de bank tv te kijken met een koekje. Het duurt even voor dat je deze gewoonte hebt afgeleerd, zoek afleiding en probeer een nieuwe gewoonte te ontwikkelen.

Je eet teveel snelle koolhydraten

Na de inname van veel snelle koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel snel, maar daalt daarna ook weer snel. Dit komt doordat je lichaam na het eten van veel snelle suikers insuline aanmaakt. Deze insuline transporteert de glucose (snelle koolhydraten) naar de cellen. Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek. Om dit te voorkomen kan je proberen om minder en meer langzame koolhydraten te eten, zoals volkoren producten, groente en peulvruchten.

Het komt door emoties

Voel je je verdrietig, chagrijnig of heb je een drukke stressvolle dag gehad? Het eten van zoete producten kan tijdelijk troost geven. Wees je bewust van deze emoties en probeer jezelf af te leiden.

Je eet te weinig

Ben je fanatiek bezig met afvallen dan kan het zijn dat je gedurende de dag te weinig eet. Hierdoor is je bloedsuikerspiegel voordat je gaat eten laag. Als je eet dan duurt het een tijdje voordat de bloedsuikerspiegel weer op peil is, hierdoor is deze vlak na de maaltijd nog niet op pijl. Dit kan resulteren in de behoefte in zoet.

Je eet te snel

Na het eten van de maaltijd duurt het een tijdje voordat onze hersenen een seintje krijgen dat de maag gevuld is. Als je te snel eet kan je merken dat je zoete trek krijgt na de maaltijd, omdat je lichaam denk dat het nog niet genoeg gegeten heeft. Eet rustig, kauw goed en eet niet te snel.

Je drinkt te weinig

Als je te weinig drinkt krijg je dorst. Echter is het vaak lastig om dorst van honger te onderscheiden. Je denkt dus dat je trek hebt (in zoet), maar eigenlijk vraag je lichaam om water.

Vind jij het lastig om de zoete trek na de maaltijd te weerstaan? Neem dan contact op met een van onze diëtisten.