Voedselallergieën komen regelmatig voor bij jonge kinderen. Ongeveer 1 op de 20 baby’s krijgt er mee te maken in het eerste levensjaar. Uit Amerikaans onderzoek tussen 2009 en 2011 naar de ontwikkeling van voedselallergieën betreft het 5% van alle kinderen.

Pinda, ei en noten

Kinderen met eczeem klachten hebben een grotere kans om een voedselallergie te ontwikkelen. Voor alle kinderen, maar zeker ook voor deze groep, is het dus erg belangrijk op tijd te starten met het introduceren van allergenen als pinda en ei in de voeding. Als een kind met eczeem via de huid in contact komt met bijvoorbeeld pinda of ei voordat het dit allergeen al eens gegeten heeft is de kans namelijk veel groter dat het hiervoor een allergie ontwikkeld. Het dus vroeg in de voeding aanbieden kan deze afweerreactie tegen het voedingsmiddel voorkomen. Door deze afweerreactie worden er in het lichaam antistoffen gemaakt die acute klachten kunnen geven als; galbulten, zwelling (van bijvoorbeeld het gezicht),of benauwdheid.

Recent Nederlands onderzoek wijst uit dat het mogelijk ook zinvol zou kunnen zijn om noten zoals walnoot, cashew, amandel en hazelnoot, maar ook sesam, al vroeg te introduceren. Als pinda en ei goed gaan zou dit dus ook een slimme volgende keuze kunnen zijn.

Wanneer introduceren

In de eerste periode is je baby vooral afhankelijk van fles of borstvoeding. Bijvoeding starten we als een baby tussen de 4 en 6 maanden oud is. We starten met het geven van losse groente soorten en fruit als oefenhapjes om langzaamaan de fles of borstvoeding verder uit te breiden met vaste voeding. Het geven van pinda en ei als oefenhapje is hierop een hele zinvolle aanvulling. Geef het kinderen, met of zonder eczeem klachten, het liefst al voordat ze 6 maanden oud zijn. En blijf het daarna ook wekelijks geven.

Heeft je kindje ernstig eczeem en heb je vragen rondom het starten van bijvoeding? Of heb je in het algemeen vragen over de opbouw van de voeding van je kindje in het eerste jaar? Neem dan contact met ons op. Onze kinderdiëtist Greetje kan je helpen met een goed opbouwschema.