Op 14  november is het Wereld Diabetes Dag. Wist je dat 1 op de 14 mensen diabetes heeft, dat ieder jaar 52.000 mensen de diagnose diabetes krijgen, dat dit meestal gaat om diabetes type 2 en dat waarschijnlijk 1,1 miljoen mensen prediabetes hebben. Veel mensen krijgen dus vroeg of laat te maken met diabetes.

Je risico om diabetes te krijgen is groter als je bijvoorbeeld overgewicht hebt. Of als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt. Of als het in je familie voorkomt.

Een gezonde leefstijl helpt!

Het helpt om diabetes te voorkomen of uit te stellen en het helpt ook om complicaties, zoals problemen met je bloedvaten en nieren op lange termijn te voorkomen of te verminderen.

Gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, stress vermijden en geen alcohol. Je kent het vast…maar in de praktijk is het niet altijd zo makkelijk.

Kleine stappen

Veel kleine stappen maken grote veranderingen. Ik geef je graag een paar tips:

  • In één keer alles helemaal anders doen met je eten? Dat werkt helaas vaak niet. Iedere keer een kleine aanpassing werkt veel beter, omdat je dat dan goed vol kunt houden. Bijvoorbeeld: vervang je suiker in de koffie door zoetstof. Ben je daar aan gewend, probeer het dan zonder iets toe te voegen.
  • Maak een boodschappenlijstje voor je naar de winkel gaat. Dan heb je al een keuze gemaakt en koop je minder snel iets extra’s. Het werkt ook goed om met een volle maag boodschappen te doen. Dan lukt het vaak beter om lekkere dingen te laten liggen.
  • Kies een sport die je leuk vindt. Dan houd je het langer vol. Je kunt meerdere sporten uitproberen om erachter te komen wat je leuk vindt.
  • Probeer in je dagelijkse leven meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld vaker de trap, parkeer de auto wat verder weg, maak na het eten nog en wandelingetje of pak vaker de fiets.

Concrete doelen

Stel kleine doelen en maak ze zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: ik ga iedere dinsdag op de fiets naar het werk of ik eet drie keer per week een portie fruit. Gelukt? Dan nieuwe doelen stellen en concreet maken.

Wees blij met elke verandering

Voel je niet wanhopig of teleurgesteld als het soms niet lukt om het vol te houden. Morgen is een nieuwe dag en een nieuwe kans. Je leefstijl veranderen is niet eenvoudig. Dat gaat stap voor stap en dag voor dag.

Je kunt bij de diëtisten van AVS bekend voor advies en begeleiding bij verschillende typen diabetes.

Blog geschreven door Linda Swart voor ’t Westerkwartier beweegt.