Ik ben Mare en ik ben sinds een paar maanden diëtist bij AVS. Vier weken terug liet ik in een blog weten dat ik de hele maand juni veganistisch ging eten. Ondertussen is het alweer juli en wil ik in deze blog graag mijn ervaringen met jullie delen.

Mijn ervaringen

In de blog van vorige maand liet ik weten dat ik er best een beetje tegenop zag om een hele maand veganistisch te eten, maar eigenlijk heb ik er heel weinig moeite mee gehad. Omdat er tegenwoordig zo veel veganistische producten op de markt zijn, was het niet lastig om producten zoals melk, kaas en vlees te vervangen. De afgelopen maand heb ik heel veel nieuwe plantaardige producten en recepten geprobeerd. Deze plantaardige varianten smaken wel anders dan de dierlijke varianten, maar zijn zeker niet minder lekker. Een paar lekkere recepten zoals scrambled tofu, een frisse salade met kidneybonen en de mooie regenboog quinoa salade deel ik graag met jullie. Wil je weten welke foodswaps ik onder andere gemaakt heb? Bekijk dan eens deze instapost

Er waren ook een aantal lastige momenten. Een goed voorbeeld hiervan is een barbecue met familie die niet veganistisch eet.  Eerlijk gezegd heb ik overwogen om voor deze dag een uitzondering te maken en niet veganistisch te eten. Maar dat vond ik toch te makkelijk, wie A zegt …. Dus toch besloten om me aan mijn plan te houden en de uitdaging aan te gaan. Ik had voor mezelf een lekker pakketje gemaakt met vlees vervangers, groentespiesjes, een salade en fruit. Dit smaakte erg goed! Het was ook een supergezellige barbecue.

Resultaat

De reden waarom ik een maand veganistisch ben gaan eten is omdat ik wilde ervaren of ik me er beter en gezonder door zou gaan voelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na een maand geen verschil voel, ik voel me niet gezonder of energieker.  Misschien is een maand te kort om resultaat te voelen en zal ik het in de toekomst een langere tijd proberen. Ondanks dat ik me niet beter of energieker voelde, voelde het wel goed om bewust bezig te zijn met voeding en hiermee ook iets goeds te doen voor het klimaat.

Ik zal niet veganistisch blijven eten maar ben me nu wel bewuster van het feit dat je ook met plantaardige producten hele lekkere maaltijden kan maken en ik zal dit ook zeker vaker gaan doen. Ik kan iedereen aanraden om een maand veganistisch te eten. Het voelt namelijk goed om bewust met je voeding bezig te zijn. Daarnaast zijn er tegenwoordig zo veel veganistische producten op de markt dat het helemaal niet zo moeilijk is om dierlijke producten te vervangen door plantaardige producten. Vind je veganistisch een stap te ver gaan …. één of meerdere dagen vegetarisch eten doen er ook toe.